Gurmánov neodradilo ani počasie: Kotlíkový festival s novinkami aj rekordom
Gurmánske pochúťky, sprievodný program a skvelá nálada. Takto vyzeral štvrtý ročník Kotlíkového festivalu v mestskej časti Ferčekovce.

Hoci počasie nebolo veľmi priaznivé, vládla v uplynulú nedeľu v mestskej časti Ferčekovce výborná nálada a na svoje si prišli všetky vekové kategórie. Konal sa tam totiž už 4. ročník Kotlíkového festivalu. Aj napriek dažďu sa na miestnom ihrisku zišlo rekordné množstvo súťažiacich družstiev.
Ako povedal pre náš portál jeden z organizátorov, dokopy išlo až o 14 súťažiacich tímov, čo je doterajší rekord. „Máme tu štamgastov ale aj úplných nováčikov. Družstvá zo Spišskej, Krompách či dokonca z Bratislavy. Varia sa špeciality, ale aj tradičné jedlá. Na všetko dohliadne a jedlá vyhodnotí porota v zložení troch profesionálnych kuchárov,“ ozrejmil nám počas podujatia organizátor.
Originálne názvy
Družstvá s originálnymi názvami ako napr. Vykoľajený vlak, Víťazný tím, Gačarske Pifkare či Z Malého poľa šarvanci pripravovali vskutku zaujímavé jedlá. „Pripravujeme morčací perkelt s maslovými haluškami. Ako bonus bude slepacia polievka so zabíjačkou v priamom prenose,“ prezradilo nám družstvo, ktoré nazvalo svoje jedlo African Mystics Boogie – Boogie.
Tím Babičkina voľba stavil na tradíciu. „Pripravujeme šúlance, alebo cikošky po našom. Budú s makom, orechami ale aj so strúhankou,“ ozrejmil s tým, že po všetkých slaných jedlách isto padne vhod aj niečo sladké.
Medzi nováčikov na festivale patrili Gačarske Pifkare, ktorí pripravovali vo svojom kotlíku, ako povedali, poriadnu dzivočinu. „Naše heslo je domovina. Všetky suroviny sú vypestované v našich záhradách, preto sme prišli súťažiť až tento rok. Predtým sme chodili len ochutnávať,“ doplnilo veselé družstvo z Ferčekoviec.
Aj klasika
Z hlavného mesta prišlo aj trojgeneračné družstvo, ktoré stavilo na klasický kotlíkový guláš. „ My sme si mysleli, že ide o súťaž vo varení kotlíkového guláša a ako sme zistili tu sa varí všetko, len nie guláš,“ zasmiali sa s tým a zároveň dodali, že guláš budú mať aj tak najlepší, keďže každý varí niečo iné. „Na budúci rok určite vymyslíme niečo originálne,“ skonštatovali.
Okrem varenia špecialít bol pripravený aj sprievodný program pre deti, v ktorom nechýbali rôzne súťaže, divadielko či maskoti. Odborná porota vyhodnotila prvé tri miesta, no novinkou bola aj cena diváka, cena za kreativitu či cena družstva – družstvu. Takto to nakoniec dopadlo.
- 1. miesto: Babičkina voľba – Bruško plné, žabky spia (šúľance s makom, orechami a
- brezľami)
- 2. miesto: Finestra all cicero – Tatranský kamzík z Letnej (guláš z
- kamzičieho mäsa)
- 3. miesto: RoMiNi :) – Šerdco v kotliku (domáce penne s mušľami)
- cena verejnosti: Gačarske pifkare – Guľaš gačarsky (jelenie mäso,
- šípkový džem)
- Cena družstvo družstvu: ŠK Rohals Novoveská huta – Boršč
- Cena kreativity: Vykoľajený vlak – African Mystics Boogie – Boogie za slepaciu polievku, ktorá vznikla popoludní.
Atmosféru 4. ročníka Kotlíkového festivalu si môžete na vlastné oči pozrieť prostredníctvom našich galérií.
Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.
