Aktualizované Adam Stečák Správy

VIDEO+FOTO: Študenti gymnázia protestovali pred budovou KSK, bojujú za školu!

V stredu 12. decembra sa uskutočnil protest študentov a učiteľov košického gymnázia Park Mládeže 5 pred budovou Košického samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO+FOTO: Študenti gymnázia protestovali pred budovou KSK, bojujú za školu!
20
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

V Košiciach sa uskutočnil protestný pochod proti rozhodnutiu predsedu KSK o zrušení 4. ročného študijného odboru na Gymnáziu Park mládeže 5. Svoj nesúhlas s rozhodnutím župy prišli študenti a učitelia vyjadriť na základe neodôvodneného rozhodnutia o neotvorení dvoch prváckych ročníkov v budúcom školskom roku.

Pochod viedol od budovy Gymnázia Park mládeže. Študenti pochodovali s vlajkami a transparentmi cez ulicu Komenského až pred budovu Košického samosprávneho kra­ja.

Nechcú sa vzdať školy

Protestu sa okrem študentov a učiteľov zúčastnili aj rodičia a občania, ktorí s týmto rozhodnutím nesúhlasia. Vedenie Gymnázia Park mládeže namieta proti vyjadreniu predsedu KSK Rastislava Tnku, že kritériom pre určovanie počtu žiakov pre jednotlivé školy je kvalita vzdelávania a záujem o štúdium.

„Na základe tohto kritéria je naša škola v rebríčkoch stredných škôl v rámci Košického kraja dlhoročne na popredných miestach, preto je zrejmé, že KSK pri rozhodovaní o našej škole toto kritérium nezohľadnilo,“ uvádza sa v stanovisku gymnázia.

Protestujúci odovzdali predsedovi kraja otvorený list, prebiehajú aj petície za zachovanie štvorročného odboru na oboch stredných školách. Okresný úrad Košice – odbor školstva, ktorý je zriaďovateľom týchto dvoch gymnázií s bilingválnymi sekciami, zaslal žiadosť ministerstvu školstva o preskúmanie určenia počtu žiakov zo strany KSK na prijímacie konanie pre školský rok 2019/2020. Protest podporil aj sprievodca po meste Milan Kolcun a bývalý učiteľ Gymnázia Park mládeže.

Fámy?

„Rozumieme, že žiaci a ich rodičia sú znepokojení, takáto situácia je aktuálne vo všetkých krajoch. Zástupcov škôl, študentov aj rodičov sme dnes pozvali na Úrad KSK, žiaľ, naše pozvanie odmietli. Mrzí nás, že pred protestom sa neprišli porozprávať, mnohým nedorozumeniam a fámam by sa dalo vyhnúť vopred. Rád sa s nimi stretnem zajtra a verím, že sa porozprávame o dôvodoch, ktoré k rozhodnutiu viedli,“ reagoval Trnka.

KSK sa argumentuje tým, že prerozdeľoval žiakov podľa kvót, ktoré stanovilo ministerstvo školstva, pričom kritériá vychádzali z demografického vývoja, požiadaviek zamestnávateľov, aj potrieb trhu práce.

Pre školský rok 2019/2020 žiadali stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK miesto pre 8771 žiakov. Deviaty ročník základnej školy však v tomto školskom roku ukončí približne 5400 žiakov.

„Podľa kritérií ministerstva školstva, Košický kraj môže do prvých ročníkov prerozdeliť 6468 miest. Radi by sme vyhoveli každej škole, avšak vzhľadom na tieto čísla to nebolo reálne,“ uviedol Trnka.

Protestu sa zúčastnil a aj prehovoril Milan Kolcun, ktorý na tomto gymnáziu pôsobil. Tento protest podporilo aj Gymnázium M.R. Štefánika a spolu s ním aj Gymnázium L. Novomeského 4, kde župa škrtla otvorenie jednej triedy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Protest študentov gymnázia Košice
20
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM